Geniet je van een lekker glas wijn maar vind je jezelf allesbehalve een expert wanneer het aankomt op proeven? Geen nood want met deze vier eenvoudige tips word je snel beter in het proeven van wijn en ga je bovendien meer wijn smaken waarderen.

Tip 1: houd je glas op de juiste manier vast

Houd het wijnglas onderaan bij de steel of bij de voet vast en niet bij de kelk. Zo voorkom je dat de wijn opwarmt wat invloed heeft op de smaak. Daarnaast is de afstand tussen het glas en je pols kleiner waardoor je parfum de aroma’s van de wijn kan overheersen bij het ruiken aan de wijn.

Tip 2: kijk naar de wijn

De kleur van de wijn zegt al veel over de gebruikte druivensoorten en over de leeftijd van voornamelijk rode wijnen. Een jonge rode wijn heeft vaak een helderdere kleur in tegenstelling tot een gerijpte wijn die door de jaren heen donkerder of zelfs bruinrood wordt. Door je glas tegen een witte achtergrond te houden, zoals een servet, stel je op een simpele manier de kleur van de wijn vast.

Tip 3: ruik aan de wijn

Om aroma’s vrij te laten komen, wals je de wijn rond in het glas. Houd daarna het glas kort onder je neus en probeer vast te stellen welke geuren je tegemoet komen. Ruik je bijvoorbeeld kruiden, bloemen of meer rood fruit zoals kersen of aardbeien? Of leer of chocola? In het begin zal het niet makkelijk zijn om de aroma’s te benoemen maar je zal snel de karakteristieke geuren van de verschillende druivensoorten gaan herkennen. Wil je nog sneller aroma’s leren herkennen? Creëer dan een zogenaamde ‘aroma bibliotheek’ in je hoofd door bijvoorbeeld tijdens het bereiden van je maaltijd aan alle ingrediënten te ruiken. Oefening baart kunst!

Tip 4: proef de wijn

Slurp de wijn subtiel naar binnen en probeer vast te stellen wat je proeft terwijl je de wijn rond laat gaan in je mond zodat alle smaakpapillen aan het werk worden gezet. Is de wijn zuur, zoet, zout of bitter? Voelt hij zout aan op je lippen? Voel je de tannines in je wangen, proef je de karakteristieken van de druif of overheerst het eikenhout van de tonnen? En is de wijn zo ‘weg’ als je hem doorslikt of proef je hem nog lang in je mond en heeft de wijn dus een goede afdronk?

Wijn leren proeven is een kwestie van geduld en veel oefenen maar ontzettend leuk om te doen! Probeer eens een wijnproeverij van Bergovino bijvoorbeeld: een gezellige manier om verder te oefenen en je kennis uit te breiden.