Het word steeds populairder om een wijnbewaarkast in huis te nemen. Zeker onder de wijnliefhebbers is het een must have. Maar waarom zou je een wijnbewaarkast kopen? Want zijn de voordelen ervan? In deze blog lees je alle voordelen van een wijnbewaarkast.

Tempratuur

Het eerste en ook grootste voordeel van een wijnklimaatkast is de temperatuur waar de wijn op bewaard is. Als wijn op een verkeerde temperatuur bewaard word kan het de smaak aantasten. Dit zou heel jammer zijn. Ook kan je, als je een fles wijn pakt gelijk serveren. De wijn is namelijk op de juiste temperatuur om op te drinken.

Wijnbewaarkasten zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kan je ook een luxere kast kopen waar er twee afgesloten delen in zitten. Zo kan je witte en rode wijn in dezelfde bewaarkast bewaren.

De perfecte omgeving voor wijn is 10 tot 14 graden. Ongeacht het type wijn is dit de beste temperatuur. Daarnaast zijn er natuurlijk uitzonderingen. Dit staat dan op het etiket.

Beschermde omgeving

In een wijnbewaarkast is de wijn beschermt tegen allemaal dingen van buiten. Denk maar bijvoorbeeld aan trillingen. De smaak van wijn veranderd door trillingen en dit is ook niet goed voor de wijn. Een wijnbewaarkast houdt alle trillingen tegen  zodat de wijn niet kan beschadigen.

Ook beschermd de wijn bewaarkast, de wijn tegen UV-lichten. De flessen wijn zijn natuurlijk al donkerder van kleur zodat UV-lichten niet goed bij de wijn zelf kan. Toch houdt dit niet alle stralingen tegen. In een wijnbewaarkast houdt de deur alle stralingen tegen. Daarnaast is de verlichting van een wijnbewaarkast geen Uv-stralingen. 

Ventilatie

Wijn ademt als het ware door de kurk heen. Er moet niet te veel vocht in de omgeving van de wijn zijn. Dat zou de smaak van de wijn aantasten. Dat willen we natuurlijk niet. In een wijnbewaarkast is er een natuurlijke ventilatie waardoor de wijn goed blijft. Dit is zeker belangrijk, anders kan het gebeuren dat de wijn oud of muf gaat smaken en ruiken.